GIS-Samordnare
Under utbildningen
Får du lära dig allt från de praktiska delarna till teoretiska GIS-kunskaper och hur du tillämpar dem självständigt eller i grupp. Du kommer till exempel lära dig hur man tar fram en skadeanalys och hur du kan vara till hjälp under en pågående katastrof i kursen Krisberedskap och GIS. Du får även lära dig att hantera olika problem och situationer som kan uppstå i din framtida arbetsroll när du arbetar med geografisk data. Det kan röra sig om hur du på bästa möjliga vis kan framföra dina förslag på ett övertygande sätt på arbetsplatsen genom kursen retorik eller hur du på ett mer praktiskt sätt kan skapa lättförstådda analyser i de ledande GIS-programvarorna.
Teorin leder till praktik
Alla kurser vävs ihop för att ge dig en bred kunskap inom GIS och för att rusta dig inför din framtida bransch. För att använda de teoretiska delarna du lärt dig i verkligheten kommer du ha två långa LIA perioder som ger dig direktkontakt med arbetsmarknaden. Det är där du får chansen att visa vad du går för och dessutom se hur en samordnande roll kan se ut och vem vet – kanske hittar du din framtida arbetsgivare redan då! Som en extra guldkant under studietiden får du tillgång till alla dyra GIS-programvaror helt gratis via vår terminalserver så du behöver med andra ord bara fokusera på studierna.
Kurslängd |Två år | fyra terminer
Omfattning | 420 YH-poäng (84 v)
Studieform | Distans
Antal fysiska träffar | Inga
Studietakt | 100%
Utbildningsstart | 2023-09-04
Sista ansökningsdatum | Stängd
Förkunskaper | Grundläggande behörighet, SvenskaB/2, EngelskaB/6, Datorteknik 1a eller motsvarande. Läs mer
Utrustning | Du behöver ha en dator med intel-processor, en internetuppkoppling på minst 10Mbit och Windows 10 med minst 8 gb internminne. Du behöver även ha webbkamera och headset för att kunna kommunicera och delta i undervisningen.
CSN | Utbildningen är CSN-berättigad.
Antal platser | 35
Är utbildningen rätt för dig?
GIS-samordnare är en utbildning som rustar dig till att bli en av framtidens ledare inom branschen för geografisk IT. Distansstudier gör det dessutom möjligt för dig att studera hemifrån på de tider som passar dig bäst. Om du vill jobba inom en framtidssäkrad och spännande bransch så tveka inte att söka OCELLUS utbildning GIS-samordnare redan idag.
Genomförandet
Utbildningen GIS-samordnare sker uteslutande på distans via OCELLUS studieplattform. Där blandar vi övningar, instruktionsvideos och förinspelat material med föreläsningar, workshops och labbtider där du får direktkontakt med våra kunniga lärare. Via vår terminalserver får du dessutom tillgång till alla GIS-programvaror du behöver för att genomföra utbildningen.
Arbetsmarknaden
Branschen för geografisk IT är både växande och kompetenstörstande. Det finns ett stort behov av kompetent personal med kunskapen att ta marknadsstrategiska beslut om implementering av nya lösningar. Det är t.ex. en GIS-samordnares roll att se över organisationens behov, sätta in rätt resurser där det behövs och kvalitetssäkra arbetet. Att kunna koppla samman data med geografiska lägen öppnar upp till en värld av möjligheter och är idag en grundsten för många viktiga beslut och prognoser vare sig det gäller t.ex. samhällsplanering, målgruppsstrategiska lösningar eller produkt/system-utveckling.
Yrkesrollen
GIS-samordnare är till för dig som är intresserad av att arbeta med implementering, samordning och koordinering av geodata inom en organisation. Kanske kommer du från en bakgrund av akademiskt arbete eller motsvarande arbetslivserfarenhet och vill ta steget till att axla ett ledaransvar. Då är det här utbildningen till för dig. Varje organisation behöver ledare som kan samordna, administrera och fördela resurser för att maximera effektivitet och få projekt att röra sig framåt. I denna utbildning får du genom kurser i FME, retorik, projektledning inom GIS och krisberedskap en förståelse för hur arbetet med geodata kan se ut inom olika organisationer och vilka strategiska beslut som ligger till grund för varför det ser ut som det gör.
Efter utbildningen
Du kommer efter utbildningen både att ha kunskap om tillämpningsmetoder av geografisk informationsteknik (GIT) samt geografiska informationssystem (GIS), men även om hur man ur ett geoperspektiv fördelar resurser och tar beslut utifrån de regelverk som finns inom t.ex. samhällsplanering, offentlig förvaltning eller fastighetsjuridik. Geodata används inom väldigt många verksamhetsområden. Efter avslutad utbildning tillhandahåller du även ett Europass som är ett intyg som möjliggör att meriter och kvalifikationer kan beskrivas på samma sätt och värderas lika i hela EU.
Var kan jag jobba?
Det finns möjligheter att jobba inom offentlig sektor, t.ex. kommuner, landsting, Lantmäteriet, Sjöfartsverket, eller inom den privata sektorn, t.ex. banker, transportbolag, telekom mm som GIS-samordnare, GIS-ingenjör. GIS kommunikatör, GIS-strateg, projektledare inom GIS, systemförvaltare och mycket mer.
Vill du veta mer?
Skicka in en intresseanmälan!